Zachte lenzen

De zachte contactlens wordt dankzij zijn hoge draagcomfort het meest gedragen. Ze zijn erg soepel en dun waardoor de gewenning snel en makkelijk is. De meest gedragen type lenzen zijn maandlenzen, maar het is ook mogelijk de lenzen twee-wekelijks of dagelijks te vervangen. Uw contactlensspecialist kan u adviseren welke lenzen voor u het meest geschikt zijn.
Zachte contactlenzen zijn er in verschillende typen. Zo zijn er multifocale lenzen, cilindrische lenzen en asferische lenzen. Door nieuwe materialen als het hoog zuurstofdoorlatende Silicone Hydrogel materiaal is het dragen van zachte lenzen nog veiliger en comfortabeler geworden.

Harde lenzen

De vormvaste of harde contactlens is een van de veiligste manieren om contactlenzen te dragen en brengt vele voordelen met zich mee. De harde contactlens is het minst gevoelig voor complicaties en hygiënischer dan een zachte contactlens. Een harde contactlens gaat, afhankelijk van het materiaal, gemiddeld 1 tot 3 jaar mee. Het is een op maat gemaakte lens, wat zorgt voor een zuivere gezichtsscherpte, inclusief cilinders. Ook met moeilijkere correcties kan een harde contactlens uitkomst bieden. Harde lenzen zijn ook multifocaal leverbaar, zodat u geen leesbril meer nodig heeft voor de kleine lettertjes. Wij meten met moderne apparatuur uw ogen en gebruiken een corneatopograaf om uw hoornvlies in kaart te brengen.

Nachtlenzen

Anders dan gewone lenzen werken nachtlenzen meer als een beugel voor de ogen. Ze doen ’s nachts hun werk. De speciale, op maat gemaakte, vorm van de lens maakt het hoornvlies tijdens de slaap ongemerkt iets platter. Hiermee wordt de bijziendheid gecorrigeerd. Overdag ziet u haarscherp, zonder een bril of contactlenzen in. Het is een veilige methode waarvan het effect tijdelijk is en 100% omkeerbaar is. Als de lens enkele dagen niet wordt gedragen nemen de ogen vanzelf hun oorspronkelijke vorm weer aan.

Nachtlenzen zijn eveneens een hulpmiddel die kunnen bijdragen om de progressieve bijziendheid bij kinderen af te remmen. Door te voorkomen dat een lichte min-sterkte zich ontwikkelt tot zware bijziendheid (-6,00 D of meer) kunnen vervelende oogafwijkingen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating in de toekomst eventueel voorkomen worden. Er kan al gestart worden met nachtlenzen vanaf het achtste levensjaar. Een belangrijke voorwaarde is hierbij de verantwoordelijkheid om zorgvuldig om te gaan met de lenzen en bijbehorende instructies goed op te volgen. Als ouder kunt u er eenvoudig op toezien dat de lenzen ’s avonds voor het slapen gaan op de juiste manier ingezet worden en ’s ochtends er weer uitgehaald worden.

Het is nu ook mogelijk om multifocale nachtlenzen aan te meten, zodat een leesbril overdag niet meer nodig is. Dit is mogelijk tot een leesadditie van +1.50 D.

Voordelen van nachtlenzen:
• Overdag geen bril, leesbril of lenzen meer nodig
• Vrijheid in sport en beweging
• Zeer snelle gewenning
• Veilig en volledig omkeerbare correctie
• De lens gaat maar liefst een jaar mee
• Uitermate schikt voor zachte lensdragers met comfortproblemen
• Een goed alternatief voor laserbehandeling
• Ideaal voor hooikoortspatiënten

Misight lenzen

Deze lens is ontwikkeld voor jongeren met een indicatie voor progressieve bijziendheid. Bijziendheid hoeft op zich niet gevaarlijk te zijn. Echter, bijziendheid kan vooral bij jongeren sterk toenemen. De sterkste toename vindt meestal plaats tussen de 6 en 17 jaar. Hoge bijziendheid leidt regelmatig tot ernstige oogproblemen zoals staar, glaucoom en netvliesloslating. MiSight® daglenzen zijn speciaal ontwikkeld om de verergering van bijziendheid bij kinderen zo veel mogelijk af te remmen met het doel om hoge bijziendheid – en de bijbehorende zichtproblemen – op latere leeftijd te voorkomen. Dit heet myopie management. Myopie management is maatwerk. Een Myopie Management Expert kan je goed adviseren welke behandeling het beste is voor jouw kind. Het voordeel van MiSight® daglenzen is dat ze erg comfortabel zijn en heel eenvoudig in gebruik. Kinderen kunnen al lenzen dragen vanaf gemiddeld 8 jaar oud.

Back to Top